Yönetmelikler

SINIRLI SORUMLU

İSTANBUL DOČU KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ YAPI KOOPERATİFİ

YÖNETİM PLÂNI

GİRİŞ KISMİ:


Ülkemizin hedefi olan sanayileşme yarışında, sanayileşmiş ülkelerin seviyesine ulaşmak ve onları aşmak için sistemli, plânlı, disiplinli ve temizlik içinde bir çalışmanın gereğine inanan kooperatifimiz Yönetim Kurulu, bu amacı gerçekleştirmek için birleştirdiğimiz güçleri, organize biçimde harekete geçirmeyi ve ülkemizde örnek bir site çalışmasını gerçekleştirmeyi düşünmektedir.


Başla Yönetim Kumlu olmak üzere, tüm ortakların maddi ve manevi fedakârlık ve gayretleri ile meydana gelmiş olan "İSTANBUL DOĞU KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ" 253 ANA İŞYERİ - SOSYAL MERKEZ BİNASI - YARDIMCI İŞYERLERİ ve işletme tesisleriyle gerek İstanbul'un ve gerekse memleket sanayii ve ekonomisinin atar damarlarından birisini teşkil edecektir.


Tüm ortaklarımızın gaye ve inanç birliği. Sanayi Bakanlığının da maddi ve manevi desteği ile oluşan silenin hederine ulaşabilmesi ve yurt çapında saygı kazanabilmesi; kanunlara ve tüzüklere uygun hareket etmesi ve bu yönetim plânının, ciddi, tarafsız ve objektif hukuk kuralları ve hakkaniyet sınırlan içinde uygulamasıyla sağlanabilir.


Nitekim, en iyi niyetlerle, en mükemmel ve kusursuz biçimde yaratılan tesis ve işletmelerin plânsız ve programsız bir yönetim içinde, maddeten nasıl tanınmaz hale geldiği ve manen de içinde yaşayanlara ne büyük üzüntüler verdiği hepimizin gözleminden kaçmayan olaylardandır. Böyle hazin bir duruma düşmemek, sitemizi her geçen gün daha da geliştirmek, güzelleştirmek, daha iyiye, daha güzele doğru yol almasını sağlamak için, evvela site içinde karşılıklı sevgi ve saygının kök saldığı, çalışanlarının birbirlerine hoşgörülü, anlayışlı, şevkatli davrandığı, demokratik tartışma usulleri içinde birbirimize medeni ve insanca davranmamız gerektiğini ka- bul etmemiz ve ilhamını en uygar duygularda alan bir topluluk halinde bulunmamız bu yönetim plânına uygun hareket etmemizi gerektirmektedir. Yönetim plânına hepimizin uygun davranması ile, tüm çalışanların gönül rahatlığı içinde işini yapması sağlanacak, içerdekiler bundan duyulacak övünç payının kendilerine ait olduğunu kabul edecek ve dışardan gelenler ise bu tavırdan örnek alacaklardır. Bu anlayış içinde davranışlarımızın tutarlı olduğunda, sitemiz ile iş yapan kişilerin güven ve hayranlıklarımda kazanmış olacağız. Bu nedenlerle, bu yönetim plânı gerekli görülmüş bulunmaktadır.


- 1 -

  1. YÖNETİM PLÂNININ YÜRÜRLÜK ALANI:

    Şu anda şilede 253 ada atölye mevcut olup, bunlardan 241 adedi tek paylı. 12 adedi ise çift paylı olduğundan ortak sayısı 241 dir. Gerek bu sayı ve gerekse ilerde sayının değişmesi halinde bile bu yönelim plânı sile dahilinde gelişecek tüm işyerlerine uygulanacaktır.


  2. ORGANLAR:

    1. Genel Kurul

    2. Yönetim Kurulu

    3. Denetim Kurulu

    4. Danışma Kurulu


      1. GENEL KURUL:

        Kooperatifte olduğu gibi, yönetim plânının uygulanmasında da sitenin en yetkili organıdır. Bu kurulca alınacak kararlar. Yönetim Kurulunca uygulanır. Bu kurulun görev ve yetkileri ana sözleşmede belirtenmiş olduğu için, burada ayrıca yazılmasına gerek görülmemiştir.


      2. YÖNETİM KURULU:


        Genel kurulca alınacak kararları uygulamak ve bu yönetim plânına uygun hareket edilmesini sağlamakla görevlidir. Yönetim Kurulunun da görev ve yetkileri, seçilme usulleri ve süreleri ana sözleşmede belirtilmiş olduğundan, yönetim plânının tatbiki içinde aynı usuller uygulanacağından ayrıca yazılmasına gerek görülmemiştir


        Yönetim plânında belirtilen işlerin yapılmasını, sitenin güzelleşmesini ve daha iyi ve düzenli çalışmasını, GİRİŞ bölümünde açıklanan hedeflerin gerçekleşmesini sağlamağa çalışır. Genel Kuruldan sonra sitenin en yetkili organıdır. Hatta Genel kurulun sık sık toplanması mümkün olmadığından site ile ilgili işlerde en yetkili organdır. Kararlarını ancak Genel Kurul bozabilir.


      3. DENETİM KURULU:

        Seçilme usulü ve yöntemleri, süreleri ile görev ve yetkileri ana sözleşmede be- lirtilenlerdir. Ayrıca yönelim plânının yönetim kurulunca uygulanması sırasında, maddeten ve manen haksızlıklar, adaletsizlikler, yanlışlıklar gördüğü takdirde, şikayetleri dinleme ve denetleme organı olduğundan, durumu genel kurula ve daha önce düzeltilmesi için yönelim kuruluna bildirmek hak ve yetkileri vardır.

      4. DANIŞMA KURULU:


      Genellikle kooperatiflerde veya kat kanununda mevcut olmayan böyle bir düzenlemeye gerek görülmesinin sebebi; Yönetim Kurulu veya yönelim kurulunca tayin edilmiş olan kooperatif müdürlüğünce, yönetim plânının uygulanması sırasında meydana gelecek anlaşmazlıklar ve ortaklar veya komşu işyerleri arasında çıkacak anlaşmazlıklar veya görüş farklılıklarının büyük boyutlara ulaşmasını önlemek, sitede huzursuzluk yaratılmasını engellemek için genel kurul toplantılarına kadar böyle huzursuz ve tatsız bir ortamın devam etmemesi amacıyla bir danışma kurulu öngörülmüştür. Danışma kurulu uyuşmazlıkları inceleyip kararlarım yönetim planı, kooperatifler kanunu, kooperatif ana sözleşmesi, kat kanunu ve genel hukuk kurallarına göre bitaraf olarak verir ve ilgililere duyurulur. Danışma kurulu tarafından verilen tavsiye kararları uygun görüldüğü takdirde yönetim kurulunca uygulanır. Çünkü, danışma kurulunun yetkileri yalnız tavsiye kararları almaktır. Uygulama yetkisi yoktur. Danışma kurulunca alınan tavsiye kararı, yönetim kurulunca uygun görülmediği takdirde, danışma kurulu, yönetim kurulu ile müşterek toplanarak konuyu inceler ve alınacak karar kesindir.


      Danışma kurulu: En son genel kurulca seçilmiş olan başkan, denetini kurulundan iki üye. yönetim kurulu başkanı veya başkanın tayin edeceği üye ve kooperatif hukuk müşaviri olmak üzere beş kişiden teşekkül eder. Kararlar ekseriyetle alınır.


  3. SİTEDEKİ ORTAK TESİSLER:

    1. ELEKTRİK TESİSLERİ:


      Sitenin elektrik enerjisi, TEK (Türkiye Elektrik Kurumu) dan alınan 34,500 volt 10.000 KVA. hk yüksek gerilim (8) trafo merkezinde AG. indirilmesi ile sağlanır. Başka deyimle:


      1. TEK'e ait 34,5 KV.Iuk Davutpaşa-Anbarlı hattına bağlı Altıntıldız branşman hattının 22 no.lu beton direğinden enerji alan site elektrik tesisleri, bir ölçü merkezi ile 34,5/0,400/0,231 KV, 1250 KVA.lık 8 adet transformatör merkezinden oluşmaktadır.


      2. Her işyeri için 40 KVA.lık güç ön görülmüş olup toplam güç 10.000 KVA. dır. Kablo kesitleri ile tüm röle ve sigorta sistemleri öngörülen güçlere göre hesaplanmış ve tesis edilmiştir.


      3. Transformatör merkezlerinin bakım ve işletmesi site yönetim kurulu tarafından tayin edilecek TEK ve Bayındırlık Bakanlığının bu konu ile ilgili şartnamelerinde belirtilen vasıfta, yetkili bir kadro tarafından yapılacaktır. Bu kadronun görevleri,

        yetki ve sorumlulukları özel bir yönetmelikle belirlenecektir.


      4. Site, sözleşme gereğince TEK’e enerji bedelinin ödenmesi yüksek gerilim ölçü merkezindeki ölçü cihazlarından yapılacak okumalara göre yapılacaktır.


      5. Abonelerden enerji bedeli her işyerine konan panolarda aboneler tarafından açılamayacak ayrı bir bölümde bulunan sayaçlardan yapılacak okumalarla tesbit edilecektir. İşyeri sayaçlarının okunabilmesi, diğer paralel bağlı işyerlerindeki arıza nedeni ve şartnamelerin elektrik enerjisinin kullanılması ile ilgili hükümleri gereğince periyodik kontrollerin yapılması amacıyla ortaklar işyerlerini yönelim kumlu veya teknik kadro elemanlarının bilgi veya yazdı bildirimlerinde açık tutmakla yükümlüdürler.


      6. Aboneler, enerji bedelini, yönelim kurulu tarafından hazırlanacak bir yönetmeliğe göre ödeyecek, abonelik şartlan bu yönetmelikle belirtilecektir. Yönelim Kurulunca bildirilen miktardan fazla enerji çekenler ve yönetim kurulunca bildirilen borçlanın ödemeyenlerin cery anlatının kesilmesi hakkında karar verme yetkisi yönetim kurulunundur. Bu durumlardaki ortaklar yönetim kurulunca TEk'e bildirilir ve aynı kanaldan gelen diğer sile mensuplarının enerji hakkına zarar veren ortaklar hakkında yönelim kuurlu gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Bu tedbirler ceryanın kesilmesinden başlayarak, bu planda yazılı olan ve kooperatifler kanunu, ana sözleşme ve kat mülkiyeti kanununda yazılı hükümler uygulanır.


  4. SU TESİSLERİ:


    Sitenin su ihtiyacı genel şebekeden ve kendi kaynaklarından temin edilmektedir. Her işyeri su sayacı bulundurmak ve sayaç göstergesine göre sarfettiği suyun parasını ödemekle yükümlüdür. Ancak mevsim şartlarına ve kaynakların verimine göre su kullanma miktarı yönetim kurulunca sınırlandırılabilir. İşyerleri minimum miktar üzerinden ödeme yapacakları gibi, sarfiyat bakımından maksimum miktarı da geçemezler. İşyerleri tesisat bozuklukları nedeniyle su sarfına sebebiyet veremezler. Bu konuda yetkililerce devamlı kontroller yapılacaktır. Su bedeli ve ödeme şekli yönetim kurulunca belirlenerek ortaklara duyurulur.


  5. KANALİZASYON:


    Her ortak, sitenin gerek sağlık, gerekse işletme bakımından önemli olan bu tesisi dikkatli ve titiz kullanmak zorundadır. Tahrip edici asitli suların ve tıkayıcı imalat artıklarının kanala verilmesi yasaktır. Blokları boydan boya geçen tek kanalın bir işyerinde tıkanması veya delinmesi tüm bloku felce uğratacağından, ihmal, kusuru veya dikkatsizliği sonucu arıza ve tıkanmaya sebebiyet verenler, yönetim kurulunca takip edilir ve zararlar zarar verene ödettirilir.


  6. YOLLAR:


    Her işyerinin ön ve yan cephesindeki yolların, tretuvarların bakım ve korunmasından o işyeri sorumludur. Yük, malzeme, makine indirme ve yüklemelerde yollan tahrip edenler,

    yönetim kurulunca yapılacak onarım masraflarını ödemekle zorunludurlar. Tahribat ihmal ve dikkatsizlik sonucu meydana gelmiş ise, tamir bedeli %20 cezalı olarak tahsil edilir. Yollara ve tretuvarlar lara malzeme, makine ve iş koymak, yani mamul madde koymak veya yapılacak iş koymak, yollarda ve tretuvarlarda çalışmak, oto tamir etmek ve yollarda oto yıkamak, geçişleri engelleyecek herhangi bir biçimde yolu işgal etmek kesinlikle yasaktır. Her ortak otosunu ancak kendi işyerinin önüne park edebilir. Bu sınırlama işyeri ziyaretçileri ve müşterileri içinde geçerlidir. tretuvarlara park etmek katiyetle yasaktır. Kamyonlar ve otobüsler ancak boşaltma ve yükleme süresince işyerleri önünde ve site içinde park edebilirler. Bozuk ve trafikten men edilmiş arabaların site içinde bırakılması yasaktır. Her ortak işyeri önünde bulunan tretuvarın karlarını ve buzlarını temizlemek yaya trafiği emniyetini sağlamak zorundadır. Site dahilinde bulunan park ve trafikle ilgili sair işaretlere her şahsın uygun hareket etmesi gereklidir.


  7. PARK VE BAHÇELER:


    Park, bahçe ve açık hava dinlenme yerleri site güzelliğinin ve hava değişiminin gereği, site mensuplarının kültür ve medeniyet seviyelerinin de bir ölçüde belirtisidir. Bunların bakımı ve korunması ve geliştirilmesi yönetim kurulunun görevleri arasında ise de, her site mensubunun park ve bahçeleri kirletmemesi, ağaçlara, çimlere zarar vermemesi ve onları koruyup kollaması zorunluğu vardır. Bu duyguyu taşımayan, bu şuurdan yoksun olanlara, verdikleri her türlü zarar ödettirilir.


  8. GENEL İHTİYAÇ İÇİN YARDIMCI TESİSLER:


Kooperatif ana sözleşmesinin 53/b bendinde yapılmış ve yapılması öngörülmüş olan tesislerin kullanılış tarzı statüde açıklanmıştır. Bunlara ek olarak aşağıda açıklanan tesis ve organizasyonların da kurulması kabul edilmiştir.


  1. İtfaiye teşkilatı: Sitede vuku bulacak muhtemel yangın ve patlamalarda süratle müdahale imkanını temin etmek üzere bir itfaiye aracı bulundurulur. İtfaiye kadrosu, site emniyet görevlilerinden ve meslek gurubundan seçilerek özel kurslarda yetiştirilecek elemanlardan kurulur.


  2. Temizlik teşkilatı: Site yollarının devamlı olarak temizlenmesi için yeterli yol süpürme aracı, yeterli çöp kamyonu temin edilecektir. Bu işler için gerekli kadro yönetim kurulunca tayin ve teşkil edilir.


  3. Sıhhi imdat: Sitede vukuu muhtemel iş kazalarında yaralıların acilen tedavi


    merkezlerine ulaştırılmasını temin amacıyla, sitede ilk yardım teşkilatına bağlı bir sıhhi imdat aracı bulundurulur.


  4. Garaj ve genel bakım atölyesi: Sitenin ortak araçları için bir garaj, su ve elektrik ekiplerinin ihtiyacına cevap verecek bir bakım-onarım atölyesi, çeşitli maksatlarla sitede daimi bulunacak bakım ve güvenlik görevlileri içinde bir lojman inşası gereklidir.

  5. Yağlama yıkama istasyonu: 253 ortağı olan bir kooperatifte çalışanlar, daha uzaktan gelecekleri, genellikle herkesin otomobili olması mümkün ve muhtemel bulunduğundan ve siteye ait müşterek olarak kullanılacak araçlar da dikkate alınarak, bir benzin ve yağlama yıkama istasyonunun kurulmasının gerekliliği uygun görülmüştür. Yönetim kumlu bu istasyon için de ayrıca gerekli girişimlerde bulunacak ve gerçekleştirmeye çalışacaktır.


IX: SOSYAL TESİS:

Bu tesis, sitenin beyni ve kalbidir. Statünün madde 53/a bendinde açıklanan, danışma, vestiyer, daimi sergi salonu, konferans salonu, ilk yardım istasyonu, kurs dershaneleri ve çırak okulu, dernek odaları, kitaplık ve kooperatif idare odaları bulunacağı gibi;


  1. Süper Market: Ortakların ve site mensuplarının sosyal, mesleki, kültürel ve her türlü giyecek - yiyecek nevinden ihtiyaçlarını ucuz, kaliteli ve temiz olarak temin etmelerini sağlamak amacıyla kurulur. Doğrudan doğruya üretici ve imalatçıdan kaynaklanan yiyecek, giyecek, ev eşyaları, mutfak eşyaları, elektronik eşyalar, kırtasiye, büro levazımatı, teknik kitaplar, çeşitli meslek gruplarının işletme, malzeme ve avadanlıkları bu ünitede az kârla ortakların hizmetine sunulacaktır. Ortakların bu nevi üretimleri de burada pazarlanabilecektir. Süper marketin, bu kooperatif ortaklarınca, bu kooperatife bağlı olarak bir istihlak (tüketim) kooperatifi biçiminde mi kurularak çalıştırılacağı veya başka bir türde mi

    işletileceği hakkında Yönetim Kurulunca tüm ayrıntıları ile düşünülerek kararlaştırılacaktır. Bu konuda karar verme yetkisi yönetim kurulumuza bırakılmıştır.


  2. Teknik Danışmanlık: Her meslek grubundan Yönetim Kurulunca seçilecek (asgari 2 kişi) tecrübe, bilgi ve görüşüne güvenilen ortaklardan kurulur. Gerektiğinde dışardan ihtisas sahibi teknik elemanlarla da takviye edilecek bu kurul, ortakların her konudaki teknik sorunlarına çözümler, önerilerde bulunur. Bu hizmetler belirli, makul, bir ücret karşılığı yapılarak görevlilerin ve tesislerin masrafları karşılanır. Bu kurul ortaklar arası müşterek imalat konularında inceleme ve geliştirme hakkında organizasyonu sağlar, her konudaki teknik ve teknolojik gelişmeleri ortaklara duyurmak üzere kurs, konferans ve seminerler tertipler, filimler gösterir. Periyodik olarak işyerlerini ziyaret edip tesis ve çalışma usullerini inceler, iş kazaları, iş yeri ve site emniyeti bakımından görülen noksanlıkları ortağa ve yönetim kuruluna duyurur. İş kazaları ve işyeri emniyeti hakkında seminer ve konferanslar tertipler, eğitici filimler gösterir.


  3. Mali Danışmanlık Bürosu: İhtiyaca göre, aralıklı veya devamlı çalışan iki Mali danışman, muhasebeci ve yardımcı memurlardan kurulacak bu kadro ortaklarının her türlü mali sorunlarında yardımcı olacaktır. Büroda kurulacak bir kompitür merkezi isteyen işyerinin aylık bordro, sigorta, vergi, maliyet, fizibilite hesaplarının tek merkezden sıhhatli olarak yürütülmesini sağlayacaktır.


  4. Sivil Savunma Teşkilatı: Normal ve olağanüstü zamanlarda sitede vuku bulacak afetlere karşı topluca hazırlıklı ve tedbirli olabilmemizi teminen kurulacak bu teşkilat site mensupları arasında iş bölümü ve organizasyonu hazırlar, gerekli araç ve gereçleri hazır bulundurur. Sitenin sığınak ihtiyacını öncelikle inceleyip gerekli tedbirleri alır.

  5. Misafirhane: Ortaklarımızla iş ilişkileri olup İstanbul dışından gelecek iş sahiplerinin kısa süreli ikâmetlerini teminen mütevazı bir misafirhanenin kurulması gereklidir.


  6. Kreş: İş yerlerimizde çalışan kadın işçilerin küçük çocuklarının bakımını ve korunmasını sağlamak üzere bir kreş kurulması öngörülmüştür.


  7. Beden ve kafa sporları: Yetişkin ve gençlerin beden ve kafa sporu yapmalarını teminen açık ve kapalı spor tesisleri ve kulüp odaları tesis ve organize edilecektir. bu tesisler dışında, bilhassa siteye ait yol, park, bahçe ve meydanlarda el ve ayak topu oynamak yasaktır.


Bu an için burada olmasa bile, giriş kısmında açıklandığı vechile, yönetim kurulu yeni ihtiyaç ve isteklerin doğması halinde her gün gelişen teknik ve ilerlemeyi dikkate alarak sitenin daha iyiye gitmesi için gerekli girişim ve kurumlaşma isteklerinde bulunacaktır.


X. İŞYERLERİNİN KULLANILIŞI:


  1. Hiç bir işyeri ahlak ve adaba ve yürürlükteki yasalara aykırı bir şekilde kul- lanılamıyacağı gibi, ortaklar kooperatifin vc sitenin adını kötüye çıkaracak mesleki ve ticari faaliyette bulunamazlar.


  2. İşyerleri ancak ana nizamnamede kayıtlı ve maksatlar için kullanılabilir. 1


  3. Sitede işyerleri dağılımı meslek gnıplanna göre yapılmıştır. Statünün ve Sanayii Bakanlığının amir hükümleri ve çeşitli faktörler gözönünde bulundum! arak yapılan bu gruplaşma bozulamaz, işyerlerinde ancak ait olduğu grubuna uygun çalışmalar yapılabilir. Ait olduğu meslek grubu dışında iş yapmak isteyen ortağın Yönetim Kurulundan yazılı onay alması elzemdir.


  4. İşyerleri. projelerine göre uygun bir şekilde yapılarak, çekilen kuraların sonunda ortaklara teslim edilmiştir. Su, elektrik, kanalizasyon tesisleri ve yağmur olukları sağlam, işler durumdadır. Her ortak veya işyerinden ortak adına hangi sıfatla olursa olsun faydalananlar bu tesisleri teslim aldıkları gibi işler durumda muhafaza etmekle yükümlüdürler.


  5. İşyerlerinin dış yapısında (çalı, ön cephe) ve bu yönelim planında müşterek yer olarak benimsenen yerler ve Kal Mülkiyeli Kanununca müşterek yerler sayılan yerlerin asli görüntüsünü, statik ve estetiği bozacak hiçbir tadilat ek ve çıkıntı yapamazlar. Sitenin estetiğini, genel görüntü uyumunu korumak üzere ön ve yan cephe boya ve badanası daimi olarak kontrol etmek ve aynı renklerde onarmak zorunluluğu vardır.


  6. İş yerlerinde kooperatifçe tayin ve tesbit edilen mahalden başka yerlere tabela, reklam ışıklandırması, pano ve benzeri reklam araçları konulmaz.


  7. Atölyelerin ısıtılması ancak baca deliklerine bağlanacak borularla, pis gazların ve dumanların bacadan çıkmasını sağlayacak tarzda yapılabilir. Gelişi güzel yerlerden

    sitenin düzen, emniyet ve güzelliğini bozacak biçimde baca açılamaz veya borular uzatılamaz.


  8. Tüm bu hususlara aykırı hareket halinde Site Yönetim Kurulunun alacağı karar ile aykırılıklar Yönetim Kurulunca giderilir. Bu uğurda yapılan tüm masraflar sebep olan üyeden yasal faizi ile birlikte tahsil olunur.


ı. İnşaat Yönünden uyulması zorunlu olanlar:


    1. Kat betonarme döşemesi 500 kg/m2 hareketli yüke göre hesaplanmış ve inşa edilmiştir. 500 kg/m2 den fazla yükleme yapılamaz.


  1. Çatı çelik kirişleri normal çalı yüküne göre yapılmıştır ve inşa edilmiştir. Herhangi bir yükleme yapılamaz ve askı elemanı olarak kullanılamaz. Vinç ve monoray için yönetim kurulundan tip projeler temin edilebilir.


  2. Asma kat yapılması halinde, asma katların mevcut betonarme sistemle herhangi bir bağlantısı olmayacak, müstakil ve dilatasyonlu olarak inşa edilebilecektir. Tip projeler Yönelim kurulunca verilecektir.


  3. Atölyelerin temel kısımlarında mevcut zelzele bağ kirişleri herhangi bir sebeple tahrip edilemez, kırılamaz ve sökülemez.


  4. Atölye içersinde hafriyat yapılması halinde, atölyeyi çevreliyen duvar ve temel kısımlarına en fazla 2 mt. yaklaşarak hafriyat yapılabilir. Hafriyat derinliğinin 2 mt. den fazla olması halinde duvar ve temellere ancak hafriyat derinliği kadar yaklaşılabilinir.


  5. Atölyeler arası ytong pano duvarları, atölye içersinde yapılacak ek inşaat ve tesis işlerinde taşıyıcı eleman olarak kullanılamaz.


  6. Atölyelerin içerisinde yapılacak bilcümle tadilat ve ek inşaat için mutlaka Yönetim Kuruluna haber verilip, izin alınma zorunluluğu vardır.


i, İşyerlerinde yapılan iç yapı değişiklikleri; İşyeri sahipleri, bu yönetim planı ve kat kanunundaki hükümler saklı kalmak şartı ile, kendilerine ait bağımsız yerlerden Medeni Kanunun maliklerine tanıdığı bütün haklardan faydalanır ve yetkileri kullanır. İşyeri sahipleri işyerlerinin içinde yukarıda açıklanmış bulunan inşaatın ıcknik kısınılan ile ilgili hususlar vc şartlar vc keza yönetim planı sınırlan dahilindeki istedikleri tadilatı yapabilirler. Ancak bu tadilat müşterek kısımlarla ilgili olmayacak, silenin teknik vc estetik özellikleri ve yönetim planı ile bağdaşır olacaktır.


  1. İşyerlerinin bakımı ve temizliği: İşyerlerinin, temelden çatıya kadar bakınım ve onarımı temizliği işyerinin sahibine aittir. Her işyeri çöplerini (sanayi çöpleri hariç) kooperatifçe bedeli mukabili verilecek standart çöp kutulama koymakla yükümlüdür. Yağlı,

    buharlaşabilen ve el rafa koku yayabilecek çöplerin ayrıca naylon torbalar içinde kutulara atılması zorunludur.


  2. Genel giderlere katılma: Her ortak, yönetim planı, ana nizamname, kat mülkiyeti kanunu gereğince ortak giderleri için yönetim kurulunca yapılacak yıllık gelir-gider bütçesinin şartlarına uymak zorundadır.


    Her yıl için yönetim kurulu, bir işletme projesi düzenler ve işletme projesinde sitenin yıllık tahmini gelir ve giderlerini gösterir. Bu tahminen gelirlere göre otlaklardan payına düşen gideri avans olarak ister. Bu giderleri ya eşil taksite bölerek her ay için avans biçiminde ister veya gerekiyorsa toplu olarak isteyebilir.


  3. Yapılacak işletme projesinde:


    1. ikinci bir tabloda, bu yönetim planında öngörülen ve yapılması düşünülen işler için toplanacak paralar gösterilir ve her ortağa onlardan düşecek giderler bu tabloda gösterilir. Bunun için de ayrı bir hesap açılır ve açılacak bu hesaptan bu işle ilgili paralar toplanır.


    2. Esas işletme projesi, sitenin günlük ihtiyaçları ve devamlılığının gereği için olan tahinini giderlere göre düzenlenir. Bu üçüncü işletme projesinde, ısıtma (aydınlatma) temizleme, müşterek bakım ve korunması için gerekli giderler, bahçe ve

      1


      parkların ağaçlandırılması ve benzeri devamlılık arzeden ve her yıl harcanması gerekli cari giderlerde bu tabloda toplanır.


    3. Sitede 253 işyeri olduğuna göre (her dükkanın bakanlığa veya binadan doğan borçlan kendilerine ait olmak üzere) işletme giderleri ile, sitede yapılacak işler için gerekli tüm giderler 253 eşit parçaya bölünerek her ortaktan payına düşen istenir. Ancak, bu yönetim planında yazılı hususların yerine gelmesi sebebiyle şahsen sorumlu kılınmış ortaklarla kooperatifler kanunu ve nizamnamemiz gereğince ayrıca kooperatife borçlu ortakların borçları, yönetimden doğacak borçlara karıştırılmaz. Yani, ortakların, sitenin işletmeye geçmesinden önce tahakkuk etmiş borçları varsa kendilerine ait olmak, üzere (her dükkanın şahsi borçları dükkanın sahibine ait olmak üzere) yönetim ve işletme planında yazılı işlerin yapılması için sarf edilecek giderlere her dükkan bir ünite olarak katılır.


    4. Yönetim kurulunca yapılacak işletme projesinde, yıllık tahmini gider 12 eşit paya bölünerek istenir ise, yahut başka bir formülle ödenmesi istendiğinden, her ortak avans payını yönetim kurulunun bildirdiği süre içinde ödemek zorundadır. Aksi hareket, site işlerinin aksamasına, site düzeninin bozulmasına sebep olacağından ödenmesi gerektiği günden başlayarak geçecek her ay için %10 fazlası ile ödemeyen ortaktam tahsili yoluna gidilir. Ortaklar için ayrıca yan tesislerden dolayı ödenmesi gereken miktarları yönetim kurulu tesbite yetkili olduğundan, dükkanlarına isabet edecek tahmini giderler dışında yan tesislerden düşecek giderleri de aynı biçimde ve şartlarda ödemek zorundadır.


  4. Ortaklar arası ilişkiler: Birlik ve beraberlikten her yönde kuvvet doğacağı inancıyla, ortaklar arasında sosyal, teknik, ürerim, kapital, yatırım konularında ilişkilerin koordine edilip geliştirilmesi ve gereğinde birleştirilmesi kooperatifin hedeflerinden olacaktır.


  5. Ortakların sorumlulukları:


    1. Yukarlarda da açıklandığı gibi, her dükkan bir ünite kabul edilerek eşit masraf paylaştırmasına tabi tutulacak ve aylık avansı, gününde (en geç ayın onuna kadarı ödemeyen ortağa yukarıda açıklanan müeyyide uygulanacaktır.


    2. Ortaklar iş yerlerini herhangi bir koşul ve bağlantı ile kısa veya uzun süreli kısmen veya tamamen akraba ve yakınlarının iş ortaklarının hizmetine bıraktıkları takdirde dahi bu yönetim planının hükümlerinden bizzat sorumludurlar, İşyerlerini boş tutanlar paylarına düşen genel giderlere katılmak zorundadırlar, herhangi bir sebeple borçlarım ödemekten kaçamazlar.


    3. Her ortak, sitenin temizliği, sitenin düzen ve intizamını, sitenin sağlığı, sitenin güzelleşmesi ile ilgili yönetim planında öngörülen tüm kurallara uymakla yükümlüdürler.

    4. Bunlara uymayan ortaklar hakkında 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 18-19 ve

25. maddelerindeki hükümlerin uygulanacağı kentlilerine bildirilir. Uymaktılar hakkında bu hükümler, bu planda yazılı organlar tarafından uygulanır.


XI. UYULMASI GEREKEN HUSUSLAR:


  1. Her kat maliki tapuya şerh edilmiş bulunan site yönetim planına kesin kes uyacaktır.


  2. Bir malik eğer iş yerini satacak olursa yeni malik tapuda yapılan devir ile sadece atölyenin mülkiyetini devralır. Kooperatif üyesi olabilmesi, kooperatifin ortak mülkiyetinde pay sahibi olabilmesi ve yararlanabilmesi için Kooperatif Yönetim Kuruluna baş vurmak zorundadır. Yönetim Kurulu yeni maliki üyelik şartlarına uygun ise üyeliğine karar verir. Kooperatif üyeliğine yeni katılan her malik genel kurulun belirleyeceği miktardaki üyelik aidatını Kooperatife öder.


  3. Yeni malik Yönetim Kurulundan üyelik kararı almaz ise atölyenin çalışabilmesi için kendilerine gerekli elektrik, su ve diğer hizmet verilmez ve iş yerinin kullanılmasına müsaade edilmez.


Yeni malik Kooperatif üyeliğini almasa dahi site yönetim planına ve kararlarına uymak zorundadır.


AKSİNE TUTUM VE DAVRANIŞLARDA BULUNANLAR VE BU YÖNETİM PLANINA AYKIRI HAREKET EDENLERE:

Sıra ile;


  1. Yönetim planı hükümleri ve koyduğu müeyyideler.

  2. Kooperatif ana tüzüğü.

  3. Kooperatif yasası.

  4. Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri.

  5. Genel hukuk ve iyi niyet kuralları,


uygulanır.


YÜRÜRLÜK SÜRESİ:

İş bu yönetim planı kooperatifin devamı süresince uygulanacaktır. Kooperatifin dağılması halinde, bu Kooperatifin müşterek tesisleri ve müşterek işleri bakımından siıe düzeni için bir organ zorunlu olacağından; bu işler bir demek kurulması yolu ile yürütülür.


O takdirde, bu yönetim planında yazılı olanlardan başka, kooperatif ana nizam- namesi hükümlerinden de o günün şanları için alınarak yönelim planına eklenir.

İş hu yönetim planında yazılı kurallar ancak genel kurul tarafından değiştirile- bilir.

İŞBU YÖNETİM PLANI

ÇİRİŞ KISMI - YÖNETİM PLANININ YÜRÜRLÜK ALANI - ORGANLAR - SİTEDEKİ ORTAK TESİSLER - GENEL İHTİYAÇLAR İÇİN YARDIMCI TESİSLER - SOSYAL TESİS - İŞYERLERİNİN KULLANILIŞI - UYULMASI GEREKLİ HUSUSLAR - AKSİNE TUTUM ve DAVRANIŞLARDA

BULUNANLAR başlıkları altında toplanmış ve sitemizin ideal ölçülere ulaşması amaçlanmıştır.

Üyeler ve siteden istifade edenler tüm hu hususlara uymayı kabul ve taahhüt ederek işbu yönetim planını imza altına almışlardır.


- 12-